Görme Engelliler Birimi

12 Ocak 2007 tarihinde açılışı yapılarak hizmete başlayan Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Görme Engelliler Birimi, Görme Engelli kullanıcılarına kütüphane ve bilgi teknolojilerinin sağladığı olanaklardan yararlanarak bilgiye erişim hizmeti vermektedir.

Bu bölüm koleksiyonunda çeşitli konulardan oluşan 584 adet braille alfabesi ile yazılmış basılı kitap, 572 adet sesli kitap ve 4058 adet taranmış  kitap bulunmaktadır.  İngilizce / Türkçe, Türkçe / İngilizce sözlükler ve romanlarda koleksiyonda yer almaktadır. Bu bölümde 5 adet bilgisayar, 4 adet tarayıcı, 1 adet Braille yazıcı, 2 adet pearl, 1 adet kasetçalar mevcuttur.

Görme Engelli öğrencilerimiz ekran okuma programı ile internetten yararlanarak, araştırma yapabilmektedirler. Ayrıca kütüphaneden yararlanmak istedikleri herhangi bir kitaptan tarayıcı ve ekran okuma programı yardımıyla faydalanmaktadırlar. Kullanıcılar bu bölümde bulunan sesli kitap kasetlerini ve kendilerine ait kasetleri dinleyebilmekte, ders notlarını ve ders kitaplarını tarayıcıları kullanarak Braille baskı olarak yazıcıdan alabilmekte veya taranan dokümanlar kullanıcıların flashdisklerine kaydedilerek verilmektedir.

Ayrıca bu bölümde öğrencilerle yürütülen ortak proje ile istenilen kitaplar sesli formatta çoğaltılmaktadır.

Engelsiz kütüphane materyalleri

Materyal Tipi

Bağlantı

Braile Kitaplar

braile-1

Sesli Kitaplar

sesli kitap-1

Taranmış Kitaplar

taranmış kitap-1

 

Görme Engellilere Yönelik İnternet Kütüphanesi

Kütüphanemizin, 40.000 üzerinde sesli eserin yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)’e kurumsal üyeliği bulunmaktadır.

Sesli kitaplardan yararlanmak ve bilgi almak için kutuphane@gazi.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

background image