Duyuru 5 Nisan 2023 | 11:30
Kütüphanemizin Abone Olduğu Türkçe Elektronik Kaynaklara İlişkin Bilgilendirme Metni
Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, 2023 yılında tüm disiplinleri kapsayan 104 adet veri tabanına erişim sağlamaktadır. Bu veri tabanlarına kampüs içerisinden erişim sağlanabildiği gibi Proxy ayarları yapılarak bulunduğunuz yerden de erişebilirsiniz. Gazi Üniversitesi mensupları (akademik ve idari personel, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri) Proxy hizmetinden faydalanabilmektedir. Proxy ayarları ile ilgili detaylı bilgiye Kütüphane Web Sayfası "Kampüs Dışı Erişim" (Proxy Ayarları) alanından erişebilirsiniz.
https://lib.gazi.edu.tr/view/page/151616/proxy-ayarlari-ve-sifre-olusturma-sayfasi
Uluslararası Veri Tabanları: 93
Ulusal Veri Tabanları: 11
Merkez Kütüphane Türkçe Elektronik Kaynakları
Türkçe literatüre ulaşabileceğiniz veri tabanları şunlardır:
- Kitaplara Erişim
- Turcademy : Türkiye’de akademik yayınları tek bir portal altında toplayarak bu yayınların dijital olarak akademisyenlere, araştırmacılara ve öğrencilere kolay bir şekilde ulaştırmak amacıyla geliştirilmiş e-kitap platformudur. İçerisinde abonelik kapsamında 6430 adet e-kitap bulunmaktadır.
- Türkiye Bibliyografyası : Milli Kütüphane’ye gönderilen tüm basılı yayınlara ait niteleyici kataloglama bilgilerini içeren bibliyografik kayıtlardan oluşur. Türkiye Bibliyografyası ilk olarak 1928 yılında Maarif Vekaleti tarafından yayınlanmaya başlanmış, 1955 yılından itibaren de Milli Kütüphane tarafından hazırlanmıştır. Elektronik versiyonuna www.mkutup.gov.tr adresinden erişilebilmektedir.
- Lehçediz: Türk Edebiyatının tüm tarihsel ve çağdaş metinleri; Türk Dünyası Edebiyatlarının önemli metinleri üzerinde veriler sunan kapsamlı bir veri tabanıdır. İçerisinde yer alan tüm metinlerin her bir kelimesi ayrı ayrı anlamlandırılmış ve gruplandırılmıştır. Lehçediz’de 1300’den fazla eser ve 10 milyona yakın kelime incelenmiş ve işlenmiştir.
- Tezlere Erişim
-Ulusal Tez Merkezi : YÖK Dokümantasyon Merkezi, 1987 yılından itibaren Türkiye'deki üniversiteler ile eğitim hastanelerinde hazırlanmış olan yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik tezlerini bünyesinde toplamaktadır. Merkezde derlenen tezlerin bibliyografik bilgilerini ve hazırlayan kişilerden izin alınan tezlerin tam metinlerini içeren tez veri tabanı internet üzerinden araştırmacıların erişimine açıktır. 1959 yılından günümüze 2023 yılı itibariyle 773.617 adet tez bulunmaktadır.
-Gazi Üniversitesi Açık Erişim Sistemi : Gazi Üniversitesi akademisyenleri tarafından üretilmiş yayınlara (makale, kitap bölümü, bildiri, ders notu v.b.) ve Üniversitemiz öğrencileri tarafından hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerine, telif haklarına uygun bir şekilde erişimi sağlamak amacıyla geliştirilen Akademik Veri Yönetim Sistemi'nde , 16.500’den fazla teze tam metin olarak erişim sağlayabilirsiniz.
-Gazi Üniversitesi El Yazmalı Tezler: Gazi Üniversitesi bünyesinde Gazi Eğitim Fakültesi Kütüphanesi’nden Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ne devredilen 1940 – 1970 yılları arasında lisans düzeyinde bitirme ödevi niteliği taşıyan ‘El Yazması Tezler’ kapsamında yer alan bir koleksiyondur. Bu koleksiyonda şehircilik, mimarlık, resim, heykel, elişi, kent tarihi, kent sosyolojisi vb. konularda 1.593 adet eser mevcuttur. Bu eserlere https://nadireserler.gazi.edu.tr/ adresinden erişilebilmektedir.
- Makalelere Erişim
-İdealOnline: Çeşitli disiplinlerde Türkçe kaynak içeriği sunan elektronik veri tabanıdır. Toplam 1109 dergiye tam metin erişim imkanı bulunmaktadır.
-DergiPark Akademik : TÜBİTAK ULAKBİM tarafından oluşturulan, Türkiye’de yayımlanan akademik dergilerin tam metinlerine erişim sağlayan bir veri tabanıdır. İçeriğinde 2308 adet dergi bulunmaktadır.
-Türkiye Makaleler Bibliyografyası : Milli Kütüphaneye gönderilen bilimsel ya da kültürel ağırlıklı dergilerden seçilmiş makaleleri kapsar. 1952 yılından itibaren Milli Kütüphane tarafından yayınlanmaktadır. 1986 yılından itibaren aylık olarak yayınlanmaya başlamıştır. Elektronik versiyonunda 1923'ten günümüze kadar 5000 süreli yayındaki yaklaşık 1 milyon makalenin künyelerinde tarama yapılabilmektedir. Elektronik versiyonuna www.mkutup.gov.tr adresinden erişilebilmektedir.
-TR Dizin : ULAKBİM tarafından oluşturulmakta olan TR Dizin; Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler temel konularında, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler alt konu alanlarında dergilerden oluşmaktadır.Dizinde yer alan dergilerin makalelerine ait bibliyografik bilgilerin (makale adı, yazar, öz vs.) yanı sıra, ULAKBİM müdürlüğü ile dergi editörlükleri arasında imzalanan katılım izni sözleşmesine bağlı olarak, makale tam metinlerine de erişilebilmektedir. İçeriğinde 1659 adet dergi bulunmaktadır.
- Atıflara Erişim
-BookCites : Türkçe kitaplara yapılan atıfları veren bir veri tabanıdır. Bookcites’da 350 + yayınevi, 35.000 + kitap, 2200 + tam metin bildiri kitabı, 90.000 + tam metin bildiri 4 milyon + atıf bulunmaktadır.
-SOBİAD : Sobiad Atıf Dizini 1326 derginin indekslendiği ve kullanıcıların kendilerine yapılan atıflarının bulunduğu bir veri tabanıdır. Aynı zamanda Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduğu milli bir indekstir.
-Türkiye Atıf Dizini: Tıp, eczacılık, diş hekimliği, hemşirelik, veterinerlik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikoloji, sağlık bilimleri, beden eğitimi ve spor konularındaki Türkiye Atıf Dizini'ne kayıtlı 593 derginin, 2008'den günümüze, tam metinleri ve atıfları yer almaktadır.
Üniversitemiz Kampüslerinden her kullanıcının bir kereye mahsus olmak üzere aşağıdaki adresten kayıt yapması gerekmektedir.
Kayıt Adresi: https://turkishclinics.com/Log/yeniKayitOut.faces?d=tr
Veri tabanına erişim her seferinde bu kullanıcı adı ve şifre ile sağlanacaktır.
- Standartlara Erişim
-TSE: 18.000’i aşkın Türk standardının tam metnini içerir. Standartlarda yapılan değişiklikler olan tadiller ve iş programında olan standartlar da kapsamında yer alır.
NOT: TSE - Türk Standartlarına erişim, yalnızca kütüphaneden gerçekleşmektedir. Erişim için Referans ve Eğitim Birimine başvurulmaktadır.
- İntihal Programlarına Erişim
-İntihal.NET : İntihal.Net tez, makaele ve bildiri ayrımı gözetmeksizin birçok intihal tipini tespit etmek için özelleşmiş internet tabanlı ulusal bir intihal tespit ve raporlama yazılımıdır.
Bunların dışında diğer uluslararası veri tabanlarına ilişkin bilgiler, tam metin erişim, kütüphane hizmetleri ile ilgili duyurular için Kütüphane Web sayfasını kullanabilirsiniz.
Kütüphane Web Sayfası Adresi: https://lib.gazi.edu.tr/